• Antet Interior
  • Antet Interior1
  • Antet Interior2
  • Antet Interior3

Podgoria Aiud

aiudPodgoria Aiud aflată la nord-vestul judeţului Alba, ocupând coastele cu expoziţie sudică, sud-estică şi sud-vestică în preajma oraşului Aiud şi în comunele Rădeşti, Lopadea Nouă, Hopîrta, Fărău, Miraslău, Ciumbrud, Ocna Mureşului, Livezile, Cuguzel şi în mai multe sate disparate uneori la distanţe destul de mari şi despărţite de apele Mureşului.

Viile au fost cultivate din perioada daco-romană, deoarece aici s-a descoperit un postament de teasc confecţionat din piatră, ce se află actualmente la Muzeul de Istorie din Aiud, iar la Ciumbrud se găsesc două astfel de vestigii la intrarea în cramă.

În această podgorie, la Cimbrud, există o vie înfiinţată în secolul trecut şi replantată, terenul aparţinând Liceului horticol, tot aici a fost înfiinţată o şcoală de viticultură de tip inferior, apoi de maiştri viticoli (1938), care ulterior a fost transformată în liceu horticol cu specialitate de viticultură şi vinificaţie (1966). O pivniţă foarte bună de vinuri cu un compartiment destinat vinotecii şi o sală de degustare, completează spaţiul cel mai mare destinat depozitării vinurilor ce excelează prin calităţile lor.

Şcoala de viticultură din Ciumbrud şi-a găsit preocupare prin a furniza material săditor de bună calitate, astfel aici există o pepinieră, în care s-a experimentat metoda de parafinare a butaşilor altoiţi, folosindu-se  propriul portaltoi.

Vinurile sunt foarte bune atât cele semidulci şi dulci cât şi cele curente de masă cu o doză de aciditate ce se armonizează echilibrat cu alcoolul, dulceaţa şi celelalte substanţe constituite ce le fac să fie mai căutate, ceea ce le deosebeşte de vinurile din celelalte podgorii este o oarecare duritate, deşi soiurile sunt aceleaşi: Feteasca albă, Riesling italian, Savignon blanc, Muscat Ottonel, Traminer, Pinot gris, Neuburger, iar soiurile pentru masă sunt cele timpurii : Perla de Csaba, Chasselas doré şi soiul Muscat Hamburg.